Projekt „Poręcz” – rozwiązanie przestrzenne i funkcjonalne zaułka pomiędzy kamienicami przy ul. Dąbrowskiego

15 stycznia 2014 Pomysły

zdjecia

Opracowanie: arch. Anna Lipiec, arch. Marcin Michalak
Projekt studialny – koncepcyjny
Data: listopad 2011

Projekt „Poręcz” to propozycja rozwiązania przestrzennego i funkcjonalnego zaułka pomiędzy kamienicami przy ul. Dąbrowskiego, w bezpośrednim sąsiedztwie Rynku Jeżyckiego.

Wybrane miejsce jest funkcjonalnym skrótem dla pieszych idących z Rynku Jeżyckiego w kierunku Kościelnej i Sołacza. Niestety jest to miejsce, które zwłaszcza po zmroku odstrasza nie tylko wyglądem lecz również zapachem. Głównym mankamentem tej przestrzeni jest brak odpowiedniego oświetlenia, zapewniającego bezpieczeństwo. Oprócz tego, długi „korytarz” między kamienicami bogaty jest w zaułki, w których często można spotkać nieciekawych ludzi.

Projekt w zamyśle autorów ma podkreślać liniowość przestrzeni oraz swoim wyglądem nawiązywać do nici, która prowadzi z punktu A do B, jak w labiryncie. Forma białej, połyskliwej nieprzerwanej rury, jak linia pociągnięcia flamastra wyrysowuje w przestrzeni kolejne elementy małej architektury takie jak: ławka, huśtawka, drabinki do wspinania, donice dla roślin (pełna dowolność formy). Dodatkowo, zaniedbane ściany zostaną uzupełnione grafiką ścienną, tworzą z Poręczą formę trójwymiarowego street art’u.

Najważniejszą rolę magiczna poręcz odgrywa w nocy – poprzez wbudowane oświetlenie LED ma oświetlać przestrzeń, delikatnym światłem o zmiennej barwie w zależności od pory roku. Ma to za zadanie poprawić bezpieczeństwo, urozmaicić przestrzeń oraz stworzyć światłem cieplejszą atmosferę. (W wersji „uboższej” projekt zakłada pokrycie elementów poręczy fluorescencyjną farbą.

przekroj

przekroj_detal

rzut

rzut_projekt

widok1

widok3